Dansevideoer

Da vi skulle finde materiale til denne video for Folkedans for Fremtiden, fik jeg noget af en overraskelse. Jeg troede nemlig, at det ville være en smal sag at finde gode og repræsentative videooptagelser af folkedans fra de mange forskellige miljøer/ nicher/ scener hvor folkedansen lever og udøves i dag. Vi ønskede at vise alverden mangfoldigheden og folkedansens utallige udtryksmuligheder. Jeg definerede 9 overordnede kategorier og nogle kvalitetskriterier. Og så gik jeg ellers i gang med at lede og lede…….og lede….. og lede. Jeg ledte i 14 dage, før jeg var tilfreds. Og jeg talte med usandsynligt mange spændende mennesker undervejs, som på hver deres måde hjalp mig på sporet af det, jeg søgte. Tak for det alle sammen! I ved hvem I er! SÅ lang tid tog det at finde frem til 2 håndfulde videoklip af dansk folkedans og traditionsdans, hvor dansen var i fokus, og hvor stemningen afspejlede virkeligheden på en autentisk måde, hvilket var de to vigtigste af mine kvalitetskriterier. Derudover skulle den tekniske kvalitet af optagelserne naturligvis også være god nok. Det lykkedes nogenlunde. Coronanedlukningen betød jo, at vi ikke bare kunne tage ud og optage noget nyt.

Hvem skulle dog have troet, at man i det herrens år 2020 på trods af den utidigt lette adgang til teknologi, og på trods af, at alle dokumenterer deres levede liv på de sociale medier, ville have så svært ved at finde egnet materiale til en video som denne. Ikke desto mindre er det sandt.

Derfor kom jeg til at tænke på folkedansen gennem tiden, og på hvor lidt vi ved om dansen i Danmark, så snart vi kommer tilbage til tiden, hvor de mundtlige kilder ikke rækker længere. Der findes den ene nodebog efter den anden, men meget lidt på skrift om det, der blev danset til. Der er en del kilder, der afslører, at der blev danset til musikken, og af og til endda dansens navn, men meget sjældent nævnes der noget om dansens udførelse. Måske vil fremtiden undre sig over, hvor få videooptagelser af folkedans, der egentlig efterlades fra vor egen tid på trods af, at vi har alverdens muligheder for at dokumentere dansens nutidige udførelse og udøvelse. Der er utroligt mange klip på youtube og billeder alle vegne, men meget få af dem indeholder længere passager med ubrudt dans og stemning.

Men hvad viser de så? De viser kaffeborde, faneindmarcher, musikere der spiller til dans, bands, orkestre, taler, præmie- og prisoverrækkelser, fællessang, opvisninger, workshops, kurser, fester, kaffepuncher osv. Alle er det ting vi anser for en vigtig del af dyrkelsen af folkedans og traditionsdans, mens der er meget lidt om hovedpersonen: Folkedansen. En opfordring herfra og fra eftertiden må således lyde på flere optagelser med dansen i fokus. Den teknologiske udvikling gør det muligt for os alle sammen at bidrage positivt bare ved at være opmærksomme på, hvad vej kameraet vender og hvor længe det fokuserer. Og det viser i den grad berettigelsen og nødvendigheden af projekt Folkedans for Fremtiden, som I kan læse mere om her og her .

Vi har i øvrigt brug for støtte til vores crowdfundingkampagne. Midlerne går til udvikling af hjemmeside, brugerflade samt database. På forhånd tak.