Vi har drømt, tænkt, planlagt, skrevet, danset, spillet og arbejdet intenst frem mod dette kæmpe projekt i flere år, og vi har glædet os sådan til at fortælle hele verden om det. Og nu er det nu. Vi er ikke færdige, vi er knap nok begyndt, men sådan må det være, for uden jeres hjælp, støtte og opbakning bliver det ikke til noget. Det skal I nok høre meget mere om i løbet af det næste stykke tid.
Vi vil indspille/inddanse alle danske folkedanse på video, og det er jo ikke så lidt. Op mod 1000 styk. Der er sikkert en masse nørderi gemt i at finde frem til, hvilke der er forskellige, og hvilke der bare er variationer af hinanden. Det vil jeg ikke gå mere ind i her, måske en anden gang. Man kan snart se vores materialeafgrænsning et andet sted på hjemmesiden. Dette projekt skal vise hele Danmark, at der er SÅ uendeligt mange lækre folkedanse, også mange, som næsten ikke bliver brugt mere. Og det er synd. Derfor er det så vigtigt at få dem filmet, mens tid er, for selv om det meste allerede er skrevet ned, så er det selv for nørder nogle gange svært at finde frem til, hvad man præcis mente med det, der blev skrevet for mellem 50 og 120 år siden. Heldigvis er der stadig nogle, vi kan spørge, men det er på høje tid at få spurgt.
For en video kan bare vise så meget mere af alt det, der udgør en dans. Rytmik, taw, balance, rotation for bare at nævne noget. Derfor er det vigtigt at få dem filmet, så alle dem, der ikke er udlært i at fortolke kryptiske tekster, også kan få glæde af denne fantastiske arv, som er enestående for Danmark.
Og hvor er det heldigt at vi har valgt netop i år til at indlede dette projekt, for så snart koronapandemien har lagt sig, får vi sådan brug for at komme ud at danse med hinanden igen, også alle dem, der endnu ikke ved det. Lad os gøre 20´erne til de år, hvor mange flere indser, at de savner det fællesskab, nærvær og intense samvær, der skabes når dansere og musikere, gamle og unge, børn og forældre mødes i nuet under stjernerne, i laden, på stranden, på skoler, til festivaler, morgen, middag, aften og nat.
Folkedans ER bare godt for både krop og sjæl, og man kan slet, slet ikke få nok af det. Det er vi heldigvis flere og flere, der tør indrømme. Folkedansen er sammen med folkemusikken nemlig inde i en rigtig positiv udvikling. For ikke så mange år siden var det helt anderledes. Da jeg fandt miljøet som 19-årig midt i 90´erne var det en lidt besynderlig ting at beskæftige sig med, og mange så skævt til en. Når man til et middagsselskab udbredte sig om sine meritter indenfor den danske kulturarv, vakte det mange sære minder. Det undrede mig egentlig, at stort set alle lidt ældre end mig på en eller anden måde havde danset folkedans før – men ikke gjorde det længere, når det nu var så FEDT!!!!! Der bliver ikke noget federe end at stå midt i en af Herninghallerne mellem hundredvis af mennesker gennemblødt med sveden drivende ned af sig og kuldegysninger af fryd, mens man klapper endnu et stykke musik frem, endnu en dans ud af det improviserede band, der stod på gulvet inde mellem os alle sammen og var virkeligt levende og spillede hele natten, lige indtil der ikke var flere, der kunne danse så meget som et trin mere. Dette mit allerførste store minde om folkedans overgås nok ikke af noget. Der har såmænd været uendeligt mange fantastiske oplevelser siden, men lige der på det gulv, da besluttede jeg mig for, at jeg aldrig ville stoppe med at danse folkedans. Og det løfte har jeg holdt, og det er en af mange grunde til at Folkedans for Fremtiden nu ser dagens lys: Alle må have mulighed for at få sådan en oplevelse, nu og altid fremover.
Henrik fra Stevns, Projektleder.
Hvor er det fedt Henrik, at du og mange andre har kræfterne til at få løftet folkedansen ud af det dødvande den har været i alt for længe. For det er så livsbekræftende at danse og få endorfinerne til at danse med, at mærke nærværets energi boble og glæden brede sig til hele kroppen… man kan slet ikke få benene til at holde op igen.
Mange er desværre blevet gamle og har ikke længere kræfterne til at blive ved med at holde fanen højt. Det er en ny tidsalder med med elektroniske medier, som de færreste gamle har mulighed for at følge med til. Vi der ligger lidt midt imellem, ser frem til en renæssance og vil følge med så godt vi kan…. Tak til jer alle .