Folkedans for Fremtiden
facebook instagram

FolkfF bloggen

Dansevideoer

Henrik Larsen | 30-08-2021 23:29

Da vi skulle finde materiale til denne video for Folkedans for Fremtiden, fik jeg noget af en overraskelse. Jeg troede nemlig, at det ville være en smal sag at finde gode og repræsentative videooptagelser af folkedans fra de mange forskellige miljøer/ nicher/ scener hvor folkedansen lever og udøves i dag. Vi ønskede at vise alverden mangfoldigheden og folkedansens utallige udtryksmuligheder. Jeg definerede 9 overordnede kategorier og nogle kvalitetskriterier. Og så gik jeg ellers i gang med at lede og lede…….og lede….. og lede. Jeg ledte i 14 dage, før jeg var tilfreds. Og jeg talte med usandsynligt mange spændende mennesker undervejs, som på hver deres måde hjalp mig på sporet af det, jeg søgte. Tak for det alle sammen! I ved hvem I er! SÅ lang tid tog det at finde frem til 2 håndfulde videoklip af dansk folkedans og traditionsdans, hvor dansen var i fokus, og hvor stemningen afspejlede virkeligheden på en autentisk måde, hvilket var de to vigtigste af mine kvalitetskriterier. Derudover skulle den tekniske kvalitet af optagelserne naturligvis også være god nok. Det lykkedes nogenlunde. Coronanedlukningen betød jo, at vi ikke bare kunne tage ud og optage noget nyt.

Hvem skulle dog have troet, at man i det herrens år 2020 på trods af den utidigt lette adgang til teknologi, og på trods af, at alle dokumenterer deres levede liv på de sociale medier, ville have så svært ved at finde egnet materiale til en video som denne. Ikke desto mindre er det sandt.

Derfor kom jeg til at tænke på folkedansen gennem tiden, og på hvor lidt vi ved om dansen i Danmark, så snart vi kommer tilbage til tiden, hvor de mundtlige kilder ikke rækker længere. Der findes den ene nodebog efter den anden, men meget lidt på skrift om det, der blev danset til. Der er en del kilder, der afslører, at der blev danset til musikken, og af og til endda dansens navn, men meget sjældent nævnes der noget om dansens udførelse. Måske vil fremtiden undre sig over, hvor få videooptagelser af folkedans, der egentlig efterlades fra vor egen tid på trods af, at vi har alverdens muligheder for at dokumentere dansens nutidige udførelse og udøvelse. Der er utroligt mange klip på youtube og billeder alle vegne, men meget få af dem indeholder længere passager med ubrudt dans og stemning.

Men hvad viser de så? De viser kaffeborde, faneindmarcher, musikere der spiller til dans, bands, orkestre, taler, præmie- og prisoverrækkelser, fællessang, opvisninger, workshops, kurser, fester, kaffepuncher osv. Alle er det ting vi anser for en vigtig del af dyrkelsen af folkedans og traditionsdans, mens der er meget lidt om hovedpersonen: Folkedansen. En opfordring herfra og fra eftertiden må således lyde på flere optagelser med dansen i fokus. Den teknologiske udvikling gør det muligt for os alle sammen at bidrage positivt bare ved at være opmærksomme på, hvad vej kameraet vender og hvor længe det fokuserer. Og det viser i den grad berettigelsen og nødvendigheden af projekt Folkedans for Fremtiden, som I kan læse mere om her og her .

Vi har i øvrigt brug for støtte til vores crowdfundingkampagne. Midlerne går til udvikling af hjemmeside, brugerflade samt database. På forhånd tak.

- læs mere -

Velkommen til Folkedans for Fremtidens blog

Henrik Larsen | 14-01-2021 20:28

Vi har drømt, tænkt, planlagt, skrevet, danset, spillet og arbejdet intenst frem mod dette kæmpe projekt i flere år, og vi har glædet os sådan til at fortælle hele verden om det. Og nu er det nu. Vi er ikke færdige, vi er knap nok begyndt, men sådan må det være, for uden jeres hjælp, støtte og opbakning bliver det ikke til noget. Det skal I nok høre meget mere om i løbet af det næste stykke tid.

Vi vil indspille/inddanse alle danske folkedanse på video, og det er jo ikke så lidt. Op mod 1000 styk. Der er sikkert en masse nørderi gemt i at finde frem til, hvilke der er forskellige, og hvilke der bare er variationer af hinanden. Det vil jeg ikke gå mere ind i her, måske en anden gang. Man kan snart se vores materialeafgrænsning et andet sted på hjemmesiden. Dette projekt skal vise hele Danmark, at der er SÅ uendeligt mange lækre folkedanse, også mange, som næsten ikke bliver brugt mere. Og det er synd. Derfor er det så vigtigt at få dem filmet, mens tid er, for selv om det meste allerede er skrevet ned, så er det selv for nørder nogle gange svært at finde frem til, hvad man præcis mente med det, der blev skrevet for mellem 50 og 120 år siden. Heldigvis er der stadig nogle, vi kan spørge, men det er på høje tid at få spurgt.

For en video kan bare vise så meget mere af alt det, der udgør en dans. Rytmik, taw, balance, rotation for bare at nævne noget. Derfor er det vigtigt at få dem filmet, så alle dem, der ikke er udlært i at fortolke kryptiske tekster, også kan få glæde af denne fantastiske arv, som er enestående for Danmark.

Og hvor er det heldigt at vi har valgt netop i år til at indlede dette projekt, for så snart koronapandemien har lagt sig, får vi sådan brug for at komme ud at danse med hinanden igen, også alle dem, der endnu ikke ved det. Lad os gøre 20´erne til de år, hvor mange flere indser, at de savner det fællesskab, nærvær og intense samvær, der skabes når dansere og musikere, gamle og unge, børn og forældre mødes i nuet under stjernerne, i laden, på stranden, på skoler, til festivaler, morgen, middag, aften og nat.

Folkedans ER bare godt for både krop og sjæl, og man kan slet, slet ikke få nok af det. Det er vi heldigvis flere og flere, der tør indrømme. Folkedansen er sammen med folkemusikken nemlig inde i en rigtig positiv udvikling. For ikke så mange år siden var det helt anderledes. Da jeg fandt miljøet som 19-årig midt i 90´erne var det en lidt besynderlig ting at beskæftige sig med, og mange så skævt til en. Når man til et middagsselskab udbredte sig om sine meritter indenfor den danske kulturarv, vakte det mange sære minder. Det undrede mig egentlig, at stort set alle lidt ældre end mig på en eller anden måde havde danset folkedans før - men ikke gjorde det længere, når det nu var så FEDT!!!!! Der bliver ikke noget federe end at stå midt i en af Herninghallerne mellem hundredvis af mennesker gennemblødt med sveden drivende ned af sig og kuldegysninger af fryd, mens man klapper endnu et stykke musik frem, endnu en dans ud af det improviserede band, der stod på gulvet inde mellem os alle sammen og var virkeligt levende og spillede hele natten, lige indtil der ikke var flere, der kunne danse så meget som et trin mere. Dette mit allerførste store minde om folkedans overgås nok ikke af noget. Der har såmænd været uendeligt mange fantastiske oplevelser siden, men lige der på det gulv, da besluttede jeg mig for, at jeg aldrig ville stoppe med at danse folkedans. Og det løfte har jeg holdt, og det er en af mange grunde til at Folkedans for Fremtiden nu ser dagens lys: Alle må have mulighed for at få sådan en oplevelse, nu og altid fremover.

Henrik fra Stevns, Projektleder.

- læs mere -